A kilencvenes évek végére szinte minimalizálódott a száma a zománccal bevont lemezkádaknak. Helyüket átvették az akril anyagból készült fürdőkádak (egyenes kád, sarokkád, aszimmetrikus kád, szabadon álló kád). Abban az időszakban a háziasszonyok jelentős része még a régi tisztítószerekkel (pl. ultra, hypo, hígító, sósav, súrolószer stb.) próbálták az akril kádakon keletkezett szennyeződéseket kezelni. Sajnos az eredmény elég lesújtó lett. Az akril kádak felületét megmarták ezek a szerek és a felületi károsodások mellett komolyabb elszíneződés jelent meg a kádakon. Milyen tisztítószerrel szabad az akril fürdőkádat tisztítani? Hogyan lehet elkerülni, hogy a kád felszíne elszíneződjön? Mostani írásunkban erről osztunk meg hasznos gyakorlati tanácsokat.

Akril kád

Az akrilról néhány gondolat

Az akril feltalálója egy német vegyész Otto Ryom, amely 1933-ban szerves polimer anyagot kapott és szabadalmaztatott (C5H2O8)n és a szisztematikus tudományos név a polimetil-metakrilát (PMMA). A rövid, köznyelvi elnevezése akril vagy akrilüveg. Az évek során az alap akril további fejlesztéseken ment át, aminek az előnyeit számos területen kiaknázzák a mai napig. Milyen előnyös tulajdonságokkal bír az akril? Íme, néhány ezek közül: 100%-ban vízálló, ragasztható, toldható, javítható, higiénikus, könnyen tisztítható, kellemes tapintású. A gyártók számtalan iparágban használják: fürdőkád és zuhanyzótálca gyártás, kültéri padok gyártása, konyhai munkalapok gyártása, de az egészségügyben is számtalan területen megtalálható.

Milyen típusú fürdőkádak készülnek akrilból?

Napjainkban a zuhanytálcák mellett a fürdőkádak többsége akrilból készül. Típusok alapján ide sorolhatjuk az egyenes kádat, sarokkádat, jakkuzit, ülőkádat, aszimmetrikus kádat, térben álló kádat (szabadon álló kád).

Mire kell figyelni az akril kádak tisztításánál?

A Kádvarázs fürdőkádakat forgalmazó szaküzletében minden egyes alkalommal felhívjuk a figyelmet a fürdőkád tisztításának a szabályaira. Az ott elhangzottakat, most itt is megosztjuk:

  1. Az akril kádat soha nem szabad klór vagy más maró hatású vegyi anyaggal tisztítani.

  2. Az akril fürdőkádakhoz dörzsit vagy olyan szivacsot használni, amely komoly dörzsfelülettel rendelkezik, szigorúan tilos!

  3. Klasszikus hypot soha ne használjunk a felület fehérítésére, tisztítására!

  4. Mielőtt fertőtlenítőszerrel nekiállunk lekezelni a felületet, nézzük meg az összetételét az alkalmazott szernek!

  5. Az akril felület kezelésére kizárólag klórmentes vegyszereket lehet használni, olyat, amit a gyártó előír!

  6. Az akril kádak szép fehér felületét úgy tudjuk hosszú távon megőrizni, ha betartjuk a gyártó által előírt használati utasítást.

Milyen tisztítószereket javasolnak az akril fürdőkádakhoz a nagyobb gyártók!

Számtalan neves gyártó meghatározza a garanciális leírásában, hogy milyen felülettisztítót javasol a szennyeződések eltávolítására a fürdőkádjai esetében. Most ezek közül bemutatunk kettőt.

Ravak

A Ravak a fürdőkádak mellett, zuhanyzótálcát, kabinokat és egyéb fürdőszobai eszközöket is gyárt. Ennél a cégnél elég komoly fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt évek során a fürdőkádak tisztításához használt szerek területén. A Ravak fürdőkádjaihoz a Ravak Cleaner nevezetű vegyszert javasolja. Elmondásaik alapján ezzel a szerrel könnyen és biztonságosan eltávolíthatók a makacs lerakodások is a kád felületéről.

M- Acryl

Az M-Acryl igen széles akril fürdőkád palettával van jelen a magyar piacon. Kádjaira 10 év garanciát ad, amit komoly beüzemelési és karbantartási szabályokhoz köt. Náluk a kádak felületeinek kezelésére egyedi tisztítószer van kiajánlva. A klórmentes M –Acryl Cleaner a benne lévő vegyi anyagok összetételének köszönhetően gyorsan képes eltávolítani a lerakodásokat a kádak felületeiről.

Záró gondolat

Az akril kádak egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a magyar lakosság körében. Nagyszerű formaviláguk, kellemes tapintásuk és csodás fehér felületüknek köszönhetően élmény bennük a fürdőzés. A használat során felrakodó szennyeződéseket azonban nem szabad a klasszikus tisztítószerekkel elvégezni. Figyelnünk kell rá, hogy klórmentes vagy a gyártó által előírt vegyszereket használjunk a tisztításhoz. Reméljük, hogy írásunkkal tudtunk néhány hasznos gondolatot nyújtani az akril fürdőkádak tisztításához.